Zakaj je onlay zobni nadomestek boljši od zalivke?

onlay

Onlay je neke vrste nadomestka za zobno protezo. To se zgodi takrat, ko karies uniči zobno krono in jo je treba nadomestiti. Kako pridete do takega nadomestka in kaj to je pa poglejte na tej povezavi https://luxdental.si/inlay-onlay/. Onlay he bistven manj intenzivna terapija, kot ostali postopki za nadomestitev zobne krone. Zdravniki ga uporabijo takrat, ko sta uničena zgornja in stranska plat zobne krone, da ju nadomestijo in utrdijo zob, tako se povečata trdnost pa tudi stabilnost vašega zoba.

Onlay se izdela v zobotehničnem laboratoriju, to pa tako, da se naredi odtis vaših ob in  pa čeljusti. To je postopek, s katerim se povsem zaprejo vsi poškodovani deli zoba in se tudi novi del zoba povsem prilagodi poškodovanemu delu. Ta del zoba se tako naredi, da se barva čisto prilagodi vašim zobem, in se potem nič ne vidi, kje je nameščen novi del, zgleda kot da imate v  celoti svoj zob.

Nadomestek zoba onlay se ne razbarva, ostane taka barva, kot je bil narejena. To omogočajo sodobni materiali. Ker je karies stabilnost zoba zmanjšal, ga ta nadomestek tak utrdi, da je spet trden, kot je bil prej. Z zalivko ponavadi težko dostopnih mest ni možno sanirati, kar je še posebej pri poškodbah med dvema zoboma. Zato je taka rešitev precej boljša od zalivke in je tudi bolj kakovostna n trajnejša rešitev.

Zob bo n ta način deloval enako, kot je prej in bo povsem saniran. Ker se povsem prilagaja ostalemu delu zoba je tudi higiena lažja kar posledično pomeni, da boste z onlay protetičnim nadomestkom karies preprečili za dolgo časa. Če se odločite za tako vrsto zdravljenja, je t res modra določitev in tudi dolgoročna, saj je treba za svoje zdravje dobro poskrbeti.

Zobje pa so seveda eden najpomembnejših zadev v našem telesu, ker skrbijo za prebavo tako, da lahko grizemo hran in jo s tem že  ustih prebavimo.