Zagotovo ste že slišali za izjemno pomembno vejo zobozdravstvene medicine, ki se imenuje parodontologija. Gre za strokovno področje v zobozdravstvu, ki se ukvarja z zdravljenjem parodontalne bolezni, ki označuje bolezen podpornih struktur zoba, kot so zobno meso ali gingiva ter kosti in vlakna, ki zob vežejo na čeljustno kost. Parodontoza v bistvu označuje bolezen, ki jo je nujno potrebno zdraviti in strokovno obravnavati, saj lahko v nasprotnem primeru pride celo do popolne izgube zob. Za ohranjanje zdravja ustne votline je zato zelo pomembo, da redno obiskujete osebnega zobozdravnika, ki tako tudi najlažje opazi kritične zdravstvene spremembe. V primeru pojava parodontoze vas bo ta napotil k ustreznemu specialistu, ki vam bo znal pravilno pomagati.
Parodontologija zdravi parodontalno bolezen
Kot smo že omenili, je parodontologija veja stomatologije, ki se ukvarja z zdravljenjem dlesni. Zobozdravniki ugotavljajo, da ima vse več ljudi težave z eno od te zahrbtne skupine bolezni. K temu prispeva predvsem pomanjkljiva ali nepravilna ustna higiena ter neredni obiski zobozdravnika. K nastanku bolezni delno prispeva tudi genetska predispozicija, sicer pa tudi zobni kamen in slabi protetični nadomestki.
Na razvoj parodontoze kažejo vnete dlesni, zato morate v primeru težav pravočasno obiskati zobozdravnika. Ta bo naredil temeljit pregled in vas napotil k ustreznemu specialistu.
Uspešno prepoznajte parodontozo
navadno velja, da so začetni simptomi parodontalne bolezni pogosto blagi, prav tako pa so redko prisotne bolečine, ki bi opozarjale, da nekaj ni v najlepšem redu. Ravno zato se velika večina ljudi niti ne zaveda, da imajo bolezen. Ti pomoč poiščejo šele takrat, ko je bolezen že napredovala in je posledično oteženo tudi zdravljenje.
Najpogostejši prvi znaki, na katere je potrebno biti pozoren so:
- dlesni, postanejo rdeče in otekle,
- močno krvavenje dlesni ob ščetkanju in nitkanju,
- iztekanje gnoja iz dlesni,
- ker dlesen prične odstopati od zob, ti postajajo na videz daljši,
- majavi zobje,
- izrazito slab zadah in okus.