Zdravje

Kaj je hripavost in kako ga odplavite

Najpogostejši znak laringitisa je hripavost, na tej povezavi pa poglejte kako si pomagati pri tej pogosti nadlogi. Spremembe v vašem glasu se lahko razlikujejo glede na stopnjo okužbe ali draženja in segajo od blage hripavosti do skoraj popolne izgube glasu. Če imate kronično hripavost, bo zdravnik morda pregledal vašo zdravstveno anamnezo in simptome. Morda bo želel poslušati vaš glas in pregledati vaše glasilke ter vas morda napotil k specialistu za ušesa, nos in grlo.

hripavost

Pri postopku, imenovanem laringoskopija, lahko vaš zdravnik vizualno pregleda vaše glasilke z uporabo luči in majhnega ogledala, da pogleda v zadnji del grla in ugotavlja, zakaj je nastala hripavost. Lahko pa vaš zdravnik uporabi laringoskopijo z optičnimi vlakni. To vključuje vstavljanje tanke, upogljive cevi z majhno kamero in svetlobo skozi nos ali usta in v zadnji del grla. Nato lahko vaš zdravnik opazuje gibanje vaših glasilk med govorjenjem. Biopsija. Če vaš zdravnik opazi sumljivo območje, lahko opravi biopsijo in vzame vzorec tkiva za pregled pod mikroskopom.

Akutni laringitis se pogosto izboljša sam od sebe v približno enem tednu, ko hripavost postopoma izgine. Ukrepi samooskrbe, kot so počitek glasu, pitje tekočine in vlaženje zraka, lahko pomagajo izboljšati simptome. Zdravljenje kroničnega laringitisa je usmerjeno v zdravljenje osnovnih vzrokov, kot so zgaga, kajenje ali prekomerna uporaba alkohola. Zdravila, ki se uporabljajo v nekaterih primerih vključujejo antibiotike. V skoraj vseh primerih laringitisa antibiotik ne bo pomagal, ker je vzrok običajno virusen. Če pa imate bakterijsko okužbo, vam bo zdravnik morda priporočil antibiotik.

Morda boste imeli tudi glasovno terapijo, da se naučite zmanjšati vedenje, ki poslabša vaš glas. Nekatere metode samooskrbe in domače zdravljenje lahko olajšajo simptome laringitisa in zmanjšajo obremenitev vašega glasu, da ublažite ali odpravite hripavost. Dihajte vlažen zrak. Uporabite vlažilec, da ohranite vlažnost zraka v vašem domu ali pisarni. Vdihavajte paro iz posode z vročo vodo ali iz vročega tuša. Čim bolj sprostite svoj glas. Izogibajte se preglasnemu ali predolgemu govorjenju ali petju. Če morate govoriti pred velikimi skupinami, poskusite uporabiti mikrofon ali megafon. Pijte veliko tekočine, da preprečite dehidracijo. Izogibajte se alkoholu in kofeinu. Navlažite grlo. Poskusite sesati pastile, grgrati slano vodo ali žvečiti žvečilni gumi. Izogibajte se šepetanju in določenim zdravilom. To še bolj obremeni vaš glas, kot običajni govor.

Mogoče ti bo všeč tudi ...