čebelarstvo
Zanimivosti

Čebelarstvo je del naše kulture in tradicije

V Sloveniji nam čebelarstvo predstavlja velik del kulture. Z njim se ukvarjamo že veliko let in imamo temu namenjeno tudi pesem, katero pozna vsak. Je res, da so čebele lahko za nekatere zelo nevarne, še posebej, če smo na njih alergični, vendar, če z njimi znamo ravnati in jih razumemo potem to ni noben problem, zato tudi čebelarstvo je občudovanja vredna dejavnost.

cebelarstvo

Čebelarstvo ne bo nikoli izumrlo, vendar ga počasi nadomeščajo velike industrije, katere pridelujejo svoj med z dodanimi kemikalijami, da je tako lepe svetleče barve in dobrega okusa. Domač med je še vedno najboljši in najbolj zdrav, vendar ker zelo hitro kristalizira ob hladnih temperaturah se zgodi, da v trgovini za njem ne posega nihče. Vendar to ne pomeni nič slabega, ko ga prinesemo domov ga damo le v vročo kopel in počakamo, da se od topi. Industrijski medi tega ne naredijo, saj so v njih dodani aditivi, ki to preprečujejo. Torej slovensko čebelarstvo najdemo v vsakem koncu. Panje po navadi vidimo kot manjše hiške z več manjših kvadratov v njej. Ti kvadrati imajo notri polno medu in čebelam je to postal dom.

Če se odločimo za čebelarstvo moramo torej najprej postaviti panj. Takoj po mojem ne bomo dobili polno čebel, saj se počasi privajajo svojega novega doma in se jih čez čas počasi tudi razmnožuje. Po potrebi lahko začnemo panje večati, seveda pa jih moramo imeti postavljene na oddaljene prostore, kjer ni avtomobilov in stanovanj, da imajo dovolj prostora in tišine. Če smo mirni in zaupamo čebelam gremo lahko do njih brez zaščitne opreme, vendar, če še nismo izkušeni je dobro, da nadenemo kakšno zaščitno opremo in rokavice. Nihče ne želi biti opikan od čebeljih pikov, kaj ne? Če iščete čebelarstvo, ki prideluje svoj med, vam priporočam, da si ogledate izdelke podjetja Med in zaklad, mogoče vsa bodo z izdelki še presenetili.

Mogoče ti bo všeč tudi ...